14.6 C
Ankara

Birlik Sendikası: Öğretmenlik Meslek Yasası öğretmenlerin sorunlarına tamamen yabancı

-

PAYLAŞ:

Ayça ONURALMIŞ

Birlik Sendikası Öğretmen Bürosu Üyesi Nihan Soycan, Öğretmenlik Meslek Yasası’nın öğretmenlerin sorunlarına tamamen yabancı olduğunu belirterek, “Öğretmenliği kariyer basamaklarını tırmanmak üzere rekabete zorlayan bu yasa, mesleğin özgün niteliğini de çözündürüyor” dedi.

Birlik Sendikası Öğretmen Bürosu Üyesi Nihan Soycan, Öğretmenlik Meslek Yasası’nı ve Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’ni Medyaport’a değerlendirdi.

Meslek kanunlarının, uzmanlık gerektiren işlerde hem işi yapan hem de işten faydalanan kişilerin haklarını korumak amacıyla standartlar getiren, farklı kanunlara dağılmış birçok konuyu derleyip toparlayan bir düzenleme anlamına geldiğine dikkat çeken Soycan, “Ancak söz konusu Öğretmenlik Meslek Kanunu böyle değil. Kanun yalnızca öğretmenleri kariyer basamaklarına ayırıyor ve ilk atanmadan itibaren geçen sürece dair sadece 10 maddeden oluşan bir düzenlemeden ibaret” diye konuştu.

‘TABAN MAAŞ DÜZENLEMESİ KANUNDA NEDEN YER ALMIYOR?’

Profesyonalizmden adım adım planlı olarak uzaklaşıldığını söyleyen Soycan, “Taban maaş düzenlemesi bu kanunda neden yer almıyor? Eğer bu standardı sağlamayacaksanız bu kanun neye yarıyor? Atanmayan öğretmenlere çözüm öne sürüldü mü? Ders ücretli olarak çalışan, sözleşmelilikle güvencesizleştirilen kamu öğretmenlerine dair ne deniyor? Eğer toplumsal anlamda hak ettiğimiz mertebeye ulaştırma vaadi samimi ise, bu meslek kanunu hazırlanırken neden öğretmenlerin üye olduğu sendikaların görüşleri bile alınmadı?” diye sordu.

‘ÖZEL KURUM ÖĞRETMENLERİ İÇİN YENİ PROBLEMLER YARATIYOR’

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun uzun zamandır gündemde olduğunu anımsatan Soycan, “Doğa Koleji’nde çalışan öğretmenler uzun süre ücret alamaması sonucu boykot kararı almıştı hatırlarsanız. Bu gündeme dair açıklama yapmak zorunda kalan Bakanlığın hızla tekrar ısıttığı bir konu oldu. Hemen sonrasında bir taslak olduğu konuşuldu. Taslağı hiç kimse görmeden önerilen metin kanunlaştı. Öğretmenlerin sorunlarına çözümmüş gibi yansıtılan bu kanun hiçbir sorunumuza yanıt olamadığı gibi, hem kamu hem de özel kurumlarda çalışan öğretmenler için yeni problemler yaratıyor” dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenler arasında kimi sıfatlara dayalı ayrımlarla eşitsizliğe zemin oluşturduğu gibi, kamuda göreve atanan bir öğretmenin güvencesizleşmesine sebep olduğunu kaydeden Soycan, şu ifadeleri kullandı:

“Kanunla getirilen aday öğretmenlik statüsü ile mesleğe yeni atanan bir öğretmen, aynı kurumda görev yapan bir başka öğretmenin (danışman öğretmen) denetimi altına alınıyor. Adaylık sürecini tamamlaması için okulun müdürü ve danışman öğretmenin de dahil olduğu bir komisyon tarafından, neye göre olacağı bilinmeyen bir değerlendirmeden geçmesi bekleniyor. Bu durum, öğretmenlerin amir ve danışmanları tarafından baskısına açık hale gelmesine neden olabilir. Benzer bir sorun, öğretmenlerin KPSS sonrası mülakat sınavları için de konuşulmuştu.

Kaldı ki, öğretmenler fakültelerde eğitimlerini tamamladıklarında diplomalarını alır, mesleki yeterlikle göreve başlarlar. Bizler, fakültede aldığımız pedagojik eğitim sırasında bir eğitim öğretim yılı boyunca zorunlu stajyer olarak görev almaya başlarız aslında. Bunun üzerine bir ‘adaylık’ sürecini zorunlu tutmak, iddia edilenin aksine öğretmenler için küçük düşürücü ve alınan lisans eğitiminin en önemli kısmını yok sayan bir uygulamadır.”

‘SORUNLARIMIZI YASA DEĞİL, KENDİ DAYANIŞMAMIZ ÇÖZER’

“Özel kurumlarda çalışan öğretmenler için ise yönetmelik hükümleri görev yapılan sürelerin uzman veya başöğretmenlik için gereken hizmet sürelerinin hesabında dikkate alınacağı belirtiliyor. Dolayısıyla ilgili şartları tamamlayan özel kurum öğretmenleri uzman öğretmen ya da başöğretmen olmak üzere başvurabiliyor” diyen Soycan, şöyle devam etti:

“Ancak, kamuda öğretmenlerinden farklı olarak, bu başvuruları sırasında özel kurumlarda çalışmaya devam eden öğretmenlerin elde ettikleri şey sadece bir unvan! Yönetmeliğin 28. maddesine göre bir özel kurum öğretmeni, uzman veya başöğretmen unvanını almaya hak kazansa bile bu unvanların getirdiği ekonomik haklardan özelde çalıştığı müddetçe yararlanamıyor. Ancak kamuya atanırsa bu haklardan yararlanabilecek.

Birlik Sendikası Öğretmen Bürosu, Öğretmenlik Meslek Yasası’nın öğretmenlerin sorunlarına tamamen yabancı olduğunu ifade ediyor. Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin temel derdi geçimlerini gittikçe zorlaşan yaşam koşulları içinde sağlayabilmektir. Unvan karın doyurmaz. Öğretmenliği kariyer basamaklarını tırmanmak üzere rekabete zorlayan bu yasa, mesleğin özgün niteliğini de çözündürmektedir. Kurulduğumuz günden beri vurguladığımız üzere, bizim sorunlarımızı şu ya da bu yasa değil, kendi dayanışmamız çözer. Bu nedenle hak ettiğimiz çalışma ve yaşam şartlarını sağlamak için öğretmenleri örgütlenmeye, Birlik Sendikası’na üye olmaya davet ediyoruz.”

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"