16.7 C
Ankara

TBMM’de olağanüstü toplantı krizi

-

PAYLAŞ:

Sibel HÜRTAŞ 

Türkiye’de uzun süredir sağlıkta şiddet haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Türk Tabipler Birliği’nin verdiği son rakamlara göre, 10 yılda 110 bin sağlık çalışanı şiddetin hedefi oldu. Sağlıkta şiddet verilerini gösteren Beyaz Kod istatistikleri göz önüne alındığında Türkiye’de günde ortalama 80 şiddet vakası gerçekleşiyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre sağlıkta şiddeti gösteren beyaz kod ihbar sayısı 2020’de 11 bin 942 iken, 2021 yılında bu rakam 29 bin 826’ya kadar yükseliyor.

Hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatında en az bir kere şiddete uğradığını söylüyor. Sağlıkta şiddetin son mağduru ise Konya Şehir Hastanesi’nde çalışan Ekrem Karakaya oldu. Karakaya, çalıştığı hastanede başından vurularak öldürüldü.

Taziye mesajları malum…

Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu, Karakaya için “görev şehidi” dedi. “Sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddetin karşısında olduğumuzu tekrarlıyoruz” dedi. İsmini hayatını kaybettiği Develi’de bir Cadde’ye verildiğini açıkladı. Fahrettin Koca’dan da aynı neviden mesajlar geldi.

Ama tüm bunlar sağlıkta şiddet olaylarını durdurmadı. Hamaset siyasetinin sağlıkta şiddet sorununu durdurması da beklenemez.

Konuyu çok uzun süredir gündemde tutan Türk Tabipler Birliği, AKP iktidarlarının “Sağlıkta Reform” politikasının bir sonucu olarak sağlıkta şiddetin arttığına dikkat çekiyorlar. Bu ve benzeri politikalar, TBMM’de muhalefet partileri tarafından da sık sık gündeme getiriliyor.

Son siyasi kriz de işte tam olarak buradan çıktı,

Muhalefetin sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin verdiği Kanun teklifinden!

CHP OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI İSTEDİ

CHP “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine” ilişkin meslek örgütü temsilcilerinin katkıları ile hazırladığı kanun teklifini 25 Temmuz’da Meclis Başkanlığı’na sundu. CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç’un imzası ile sunulan 16 maddelik kanun teklifinin gerekçesinde,  sağlıkta şiddetin nihai olarak sona erdirilmesine yönelik çözüm iradesinin ancak TBMM tarafından ortaya konulmasıyla mümkün olduğu belirtildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un 120 imza ile çağrıda bulunan CHP’nin talebini en geç yedi gün içinde yerine getirmesi gerekiyor

du.

 

ŞENTOP ÇAĞRI YAPTI

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan hemen yanıt geldi. Şentop, CHP’nin talebi üzerine sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili genel görüşme yapılması amacıyla TBMM Genel Kurulu’nu 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15:00’de olağanüstü toplantıya çağırdı.

 

AKP’NİN DE GÜNDEMİNDEYDİ

 

CHP’nin bu adımı AKP MYK toplantısında da gündeme gelmiş, Cumhurbaşkanının kurmaylarına “Konuyu yakından izleyin” talimatı verdiği öğrenilmişti.

 

AKP KATILMAMA KARARI ALDI

 

Ama ne olduysa oldu,

AKP, Şentop’un çağrısına karşılık olağanüstü toplantıya katılmayacağını açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “CHP çözüm amaçlı mı siyasi şov amaçlı mı çağrı yaptı? CHP’nin Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırması nezaketsizliktir. Bu çağrı hiçbir partiyle istişare edilmeden yapılmıştır” diye tepki gösterdi. Ünal, 1 Ağustos’ta yapılacak toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.

 

ŞİMDİ NE OLACAK?

 

Meclis’in olağanüstü toplanabilmesi için “yeter sayısı” aranacak. TBMM’de 600 milletvekili olduğundan bu sayı 200 olarak hesaplanıyor.

CHP’nin TBMM’deki sandalye sayısı 134.

Dolayısıyla CHP, yeter sayısını tek başına bulamıyor. Bunun için diğer muhalefet partilerinin desteğine ihtiyacı var. Akıllara ilk gelen 6’lı masa milletvekilleri…

Meclis’te İyi Parti’nin sandalye sayısı 37, Demokrat Parti’nin 2, DEVA’nın 1, Saadet Partisi’nin 1 milletvekili bulunuyor. Gelecek Partisi’nin ise Meclis’te milletvekili yok. 6’lı Masa’nın toplam milletvekili sayısı 175’te kalıyor…

Muhalefet partilerinden HDP ise Meclis’teki olağanüstü toplantıya katılmayacağını açıkladı.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"