22.8 C
Ankara

Ankara Barosu işkence raporunu açıklamadı, İnsan Hakları Merkezi üyeleri istifa etti

-

PAYLAŞ:

Ayça ONURALMIŞ

Ankara Emniyeti’nde işkence iddialarına dair Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı raporun yayımlanması Ankara Barosu yönetimi tarafından engellendi. İnsan Hakları Merkezi’nde görevli 5 avukat istifa etti.

Ankara Barosu yönetimi, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde “FETÖ” suçlamasıyla gözaltına alınan şüphelilere işkence yapıldığı iddiaları üzerine İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatların hazırladığı raporun kamuoyuna açıklanmasını engelledi. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkan Yardımcıları Gizay Dulkadir ve Sercan Aran, Ankara Barosu Divan üyeleri Deniz Can Aydın ile Nadire Nurdoğan ve İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Rumeysa Budak barodaki görevlerinden istifa etti.

Avukat Sercan Aran, Medyaport’a yaptığı açıklamada, süreci şöyle anlattı:

“Ankara’da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili içinde bulunduğum Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’ne bir başvuru oldu. Bunun üzerine de merkezimizin yaptığı görevlendirmeler sonucunda kişilerle görüşüldü, onların işkence ve kötü muameleye ilişkin beyanları alındı. Sonra da yaptığımız her işte olduğu gibi raporlaştırdık. Raporumuzun da kamuoyuyla paylaşılmasını istedik; çünkü işkence ve kötü muamelede teşhiri önemli bir yöntem olarak görüyoruz, oluşacak kamuoyu baskısını da önemsiyoruz. Bu yüzden raporun yayımlanmasını istedik. Ancak bu talebimiz reddedildi. Bunun üzerine yönetimle görüşmelerimizi sürdürdük. Ancak bize hukuki bir gerekçe sunulmadı. Sadece Cumhuriyet Başsavcılığına suç ihbarında bulunuldu. Raporun da bu suç ihbarına eklendiği ifade edildi.”

‘MERKEZDE BİR DİZİ SORUN YAŞADIK’

İstifa etmelerinin tek nedeninin bu olay olmadığını, merkezde bir dizi sorun yaşadıklarını aktaran Aran, şunları söyledi:

“Örneğin; AİHM kararlarını içeren bir bülten hazırlanmıştı, o bülten de yayımlanmadı. Meslektaşlarımızın yazılarından oluşan ayrı bir bülten hazırladık, o da sansüre uğradı. Geçmiş dönemlerde de benzeri uygulamalar olmuştu. Biz de Baro Başkanı Kemal Koranel’in toplantı talep etmesi üzerine iyi niyetle son kez yaptığımız görüşmeler sonucunda da bu sorunların çözümüne dair olumlu bir adım atılacağını düşünmediğimiz için ve bize bu yönde herhangi bir iyi niyet beyanı da verilmediği için Divan’dan şu an için 5 kişi istifa ettik. Avukatlığa başladığımdan beri hak mücadelesini sürdürüyorum. Bu mücadeleyi bulunduğum her platformda sürdürmeye devam edeceğim.”

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"